Mançurya Ceviz familyasından olan Mançurya cevizi, tıp, kozmetik sektöründe ve mutfaklarda yaygın olarak kullanılır. Sibirya veya Dumbey hurması olarak bilinen tür, ceviz cinsinden gelir. Batı’da tigernut olarak bilinir. Kökeni ve ilk gelişim yeri, Kuzey Çin’in tarihi Mançurya bölgesidir. Ağaç şeklinde gelişen bitki 25-28 metre uzunluğa erişir. Koyu renkli kabuklu düz gövdeye sahiptir. Ağaç gövdesi uzun, koyu gri kabuğa ve zümrüt yeşili geniş yapraklara sahiptir. Sonbaharın ilk aylarında meyvesi olgunlaşır. Meyveleri 3-7,5cm arasında olup oval ve sert çekirdekli yapıya sahiptir. 200 yıllık ömrü olan bitki, dona ve sert iklimlere dayanıklıdır. Kabuk kalınlığı 5cm’ye kadar ulaşabilir.
Normal ceviz cinslerine göre dona dayanıklı oluşu en belirgin farkıdır. Daha sert kabuğa ve küçük çekirdeğe sahiptir.
Mançurya Cevizinin Sağlığa Faydaları
Mançurya cevizinin sağlığa faydaları, uygulama şekillerine göre farklıdır. Mançurya cevizi meyvesinin %50’den fazlası yağdır. Vücut sağlığı için beyin gelişimini önemli ölçüde destekler. Taze olarak yenen meyve, kurutularak da uzun süreli kullanıma uygundur. Süt bakımından en olgun dönemi olan haziran başında toplanan yeşil meyvelerinden yapılan reçel, bağışıklık sistemini güçlendirici özellikler taşır. Çiçeklenme zamanı, toplanan yapraklarında elde edilen çayı, sindirim sistemi, zayıflama diyetleri ve diş hastalıkları tedavisinde etkin olarak kullanılır. Taze yapraklarından yapılan macun kürü yara tedavisinde iyileştirici ve onarıcıdır. Deri lezyonlarında ve düşme, çarpma gibi darbeye dayalı hasarlarda tedavi edici, ağrı gidericidir. Ayak ve tırnak mantarlarında, çay şeklinde elde edilen solüsyonun 7 günlük kür olarak kullanımı iyileştirici etki gösterir. Yapraklardan elde edilen solüsyon, saçları besler, canlılık verir ve sağlıklı uzamasını sağlar.
Mançurya Cevizinin Besin Değerleri
Cevizin kökleri, kabukları ve yaprakları %0,03 esansiyel yağ, %5 askorbik asit (C vitamini), %14,5 tanen içerir. Meyvelerinin konsantrasyonu daha farklı olarak %4 tanen içeriğine sahiptir. Mançurya cevizi yağının özellikleri de oldukça dikkat çekicidir. %65 oranında linoleik asit, %23 linoleik, %20 oleik, %6 palmitik, %1 stearik içerir. Yağ özellikleri açısından lider konumda olan mısır yağının özelliklerini ve değerlerini geçen içeriklere sahiptir. Meyve besin değerinin yarısı, yağlardan oluşur. Diyetlerde günde 30gramdan fazla yenmesi önerilmez. 100 gram meyvede, 28,5gr protein, 7,7gr karbonhidrat, 60gr yağ bulunur ve 643 kalori içerir.
Mançurya Cevizi Yetiştiriciliği
Mançurya cevizi, güneşli ve nemli topraklarda verimli olarak yetişir. Defne, üzüm, ayva ile yan yana olmamasına dikkat edilmesi gerekir. İlkbahar mevsiminin nisan sonu ve mayıs aylarında, karlar tamamen eridikten sonra dikilmesi uygundur. 30 metre çapında ve 40cm derinliğine dikilmesi gerekir. Yan yana dikim mesafe aralığı en az 4 metre olmalıdır. Verim artırmak için budama zamanları aksatılmadan yapılmalı ve kök çevresindeki yabani otların temizliğine dikkat edilmelidir.
Mançurya iç cevizi almak için ceviztoptan.com sitesini ziyaret edebilirsiniz. Doğal, taze, uygun fiyatlı verimli ve kaliteli çeşitlerin de satışı yapılıyor. Sayfamız Google dostudur.