Pikan Cevizi, Juglans familyasına ait olan en verimli ceviz türü Pikan cevizi, ilk olarak Kuzey Amerika’da Mississippi ve Missouri bölgelerinde yetiştirilmiştir. Tropikal özelliklerinden dolayı dünyada yetiştiriciliği hızla artan ürün Kuzey Afrika, Amerika, Meksika, Akdeniz ve tropikal iklimlerde yaygın olarak yetiştirilmektedir. 800 rakıma sahip kıyı şeridinde rahatlıkla yetiştirilir. Türkiye’de 60 yıllık geçmişe sahip türün yetiştiriciliği kısıtlı miktarlarda yapılmaktadır. Dünya diyet mutfaklarında kullanımı oldukça fazladır.
Pikan Cevizi Yetiştiriciliği
Tropik özellikler içeren yapısı, sıcak hava ve deniz etkisini sever. Pikan cevizi özellikleri açısından Akdeniz iklim yapısına uygun bir bitkidir. Soğuk havada verimi düşer ve ürün kalitesi yüksek değildir. Soğuk iklimlerde yetiştiriciliği yapılmaz. Soğuk havaya uyum sorunu olduğundan yetiştirilmesi zor ve aşırı ilgi bekler. Don ortamında yetiştirilmeye uygun değildir. Yetiştirmek için çevre şartlarının yapısına uygun olarak oluşturulması verimini artırır. Toprak, hava ve sulaması özeldir. 2 metre derinliğinde ekilen bitki, kumlu ve geçirgen toprak yapısını sever. Bir yıl sonraki dönmelerde periyodik olarak gübre atılması gerekir. Bitki gelişiminin sağlıklı olması için sık sık sulanması ve yabani otlardan temizlenmesi önemlidir. Bitkinin sağlıklı ve verimli gelişimini sürdürebilmesi için 26-27 derecenin üzerindeki hava sıcaklıkları gerekir.
Veriminin sağlıklı olabilmesi açısından en önemli bakım dönemini ilk üç yıl oluşturur. İlk yıllarda fazla bakıma ihtiyaç duyan bitki, sonraki dönemlerde bol verimli ve bereketli ürün yapısına sahip olur. Kökleri uzun ve derinlere iner, sağlam ve dayanıklıdır. Pikan cevizi gelişim sürecini 10 yılda tamamlar ve meyve vermeye başlar. Fazla rüzgâr almayan ortamlarda ve ağaç araları en az 5 metre olacak şeklinde dikimi yapılmalıdır. Profesyonel bakım isteyen bitkinin erkek ve dişi çiçeklenme yapıları ayrı zamanlarda gerçekleşir. Rüzgâr yardımıyla tozlaşan çiçekler, kendi kendine tozlaşma yaşayamaz. Özel tozlaşma sistemi kullanılması gerekir. Hangi cinslerin tozlaşacağının iyi araştırıp bahçe oluşturulması gerekir. Bilinçsiz dikimlerde yıl kaybı yaşanabilir. Maddi kayıplar yaşanmaması için iyi araştırma yapılması ve uygun cinslerin ekilmesi önemlidir. Bu özellikleri dışında bakımı zor değildir. Afitler, kara leke ve iç kurdu hastalıkları Pikan cevizi ve türlerinde görülmez. Humuslu ve bol alüvyonlu topraklara verimi daha fazladır. 20 yaşına kadar budama gerekmeyen tür için, 20 yaşından sonra ana dallarının bunarak güçlenmesi sağlanır.
Özel ıslah çalışmalarıyla 3 çeşidi soğuğa ve zor iklim şartlarına göre oluşturulmuştur. Bu türler kuzey pikanları olarak yaygınlaşmıştır. Bakımı oldukça zahmetli ve emek isteyen ceviz, tüm gereksinimleri karşılanınca, yüksek üretim kapasitesine sahip olur.
Pikan Cevizi Çeşitleri
Tropik iklim özelliklerinde olan bitki, birbirine benzer özelliklerde olan tescil edilmiş 49 türü bulunur. En yaygın olarak dört ayrı türü yetiştirilir. Organik ve besin değeri açısından zayıflama rejimlerinde kullanılan ürünün dünya genelinde tüketimi fazladır.
Western türü: Kurak ortamlara uyumlu ve yüksek sıcağa dayanıklı olan tür, en fazla üretimi yapılan çeşidini oluşturur. Kaliteli ve dolgun yapıya sahiptir.
Wichita türü: Hızlı ve çabuk büyüyen yapısı üretim hızı sağlar. İri ve erken olgunlaşma özelliklerine sahiptir. Hızlı verim almak isteyenler tarafından tercih edilir.
Mahan türü: Pikan cevizi türlerinin en iri özelliklerine sahiptir. Kabuğu ince ve randımanı oldukça yüksektir. Besin kalitesi ve değeri diğerlerine göre daha yüksektir.
Chowtaw türü: Kaliteli, sık ve yüksek verimli tür, çabuk gelişir, meyve verme süresi diğerlerine göre orta seviyededir.
Dört çeşidinin de meyvelerinin iç randıman özellikleri yüksektir. Dünya genelinde cevizin yetiştirilmediği iklimlerde kolay ve zahmetsiz yetiştirilir. Masrafı diğer ceviz türlerine nazaran daha azdır. Meyveleri kurutulduktan sonra en uzun süre saklanma süresine sahip cevizler, dayanıklı yapısından dolayı depolama ve saklama avantajları için tercih edilir. Pikan cevizi, ince kabuk yapısıyla kolay kullanım olanağı sunar. Elle rahatlıkla kırılabilen yapıdadır.
Pikan Cevizi Faydaları
En yüksek yağ oranına sahip Pikan cevizi, besin değeri yüksek ve kalitelidir. İçeriğinde 19’dan fazla vitamin ve mineral içerir. İçerisinde bulunan yağ çeşidi en kolay sindirim özelliklerine sahip yapıdadır. 28 gramlık porsiyonları 196 kalori içerir. 2,5 gram protein, 20,5 gram yağ, 4 gram karbonhidrat ve 2,7 gram lif bulunur. Bir porsiyon tüketimiyle, günlük bakır ihtiyacının % 38’ini, B1-B6 Vitamininin % 16’sını, çinkonun % 12’sini, magnezyumun % 8’ini, fosforun % 6’sını, demirin % 4’ünü karşılar. İçerisinde bulunan tiamin, çinko ve bakırla birlikte yüksek lifli yapıya sahiptir.
İçerisinde bulunan yüksek miktardaki doymuş yağ oranı, kalp sağlığını düzenleyici ve koruyucu etki gösterir. Kan basıncını ve kötü kolesterolü düşürür. Kan yağlarını nötralize eder ve damar tıkanıklığı oluşumunu engeller. Magnezyum, kalsiyum ve potasyum özellikleri, kemik sağlığı açısından faydalıdır. Kramp ve spazm durumlarında tedavi edici özellikler gösterir.
Pikan cevizi düzenli olarak kullanıldığında kan şekerini dengeler ve düşmesini sağlar. Diyabet hastalarının diyet listelerinde yer alır. İçeriğinde bulunan yüksek lif oranı şekeri dengeler ve bağırsak florasını düzenler. Kabız ve sindirim sorunlarının önlenmesini sağlar. Günlük 28-30 gramlık tüketilen porsiyonları, uzun süre tok tutarak fazla yeme ihtiyacını keser. Dengeli beslenme açısından porsiyon miktarı önemlidir.
İçeriğinde bolca bulunan doymuş yağ oranı ve asitleri i, tekli ve çoklu özellikleriyle beyin sağlığını korur. Beynin işleyiş fonksiyonlarında olumlu etkiler gösterir. Çocuk gelişimini destekler.
Pikan cevizi A ve E Vitaminleri, çinko bakımından en zengin besin kaynağını oluşturur. Bu özellikler onu bağışıklık sisteminin en sevdiği besini yapar. Serbest radikallerle savaşarak, bağışıklık sistemini güçlendirir, kanser hücrelerini yenmesini sağlar. Meme ve prostat kanserlerinin gerilemesinde fayda gösterir. Enfeksiyonlara karşı mücadeleyi güçlendirir. Ağız ve diş sağlığı açısından önemli yapısal özellikleriyle, ağız içi yaralarının tedavisinde kullanılır. Kas ve kemik yapısını güçlendirerek korur. Serotonin hormonu salgılayarak, ruhsal sakinlik ve huzur verir. Stres ve anksiyete ile mücadeleyi artırır.
Cilt üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Sıkılaştırıcı ve toparlayıcı özellikler gösterir. Anti-aging özellikleri yaşlanma belirtilerini giderir. Cildi nemlendirerek kırışıklığı ve yıpranmayı engeller. Saç hücrelerini, canlandırır, besler ve hızlı uzamasını sağlar. Saç derisinin nem dengesini koruyarak kepeklenmeyi önler.
Hormonal dengeyi korur, erkeklerde spermlerin hareketliliğini sağlar. Predimed beslenmenin ana gıdasını oluşturur. Kronik hastalıkların oluşunu engeller, tedavi edici özellikler gösterir.
Fazla tüketimi kilo aldırıcı özellikler gösterir. Günlük miktarın aşılmamasına dikkat edilerek tüketilmesi önerilir. Kuruyemiş alerjisi olan kişilerin kullanmaması gerek bir üründür.
Pikan Cevizi Kullanımı
Pikan cevizi en çok mutfaklarda gıda olarak tüketilen ceviz türüdür. Yüksek kaliteli ve besin değerine sahip ceviz, acı tat içermez. Lezzetli ve aromatik özelliklere sahiptir. Tatlılarda, diyetlerde sağlıklı beslenme menülerinde sıklıkla kullanılır. En çok çerez olarak tüketilen ürün, dondurma, pasta, kek ve reçel yapımına uygundur.
Amerika’da yaygın olarak ekmeklerde kullanılan ceviz, dondurma sektöründe sevilerek tercih edilir. Ceviz yağı, yapraklarından elde edilen solüsyonu, yeşil kabuklu kısmı, kabuğu, ecza ve kozmetik sektöründe kullanılmaktadır. Bitkisel tıpta sıklıkla kullanılan ürün, geleneksel tedavi yöntemlerinde tercih edilir.
Pikan cevizi, ithal cevizler ve yerli üretim olan tüm cevizler ceviztoptan sitesinde doğal, sağlıklı ve sertifikalı olarak satışı yapılıyor. Ceviz konusunda toptan ve perakende olmak üzere kapsamlı olarak hizmet veriliyor. Medium Sayfamızı Ziyaret edin.